25 December 2013

Jakarta-Bandung part 1

Assalamualaikum readers.

It looks like my mood to update entry is quite at satisfactory level la kan. 1 entri seminggu. Not bad la kan? Haha. I just went back from Jakarta and Bandung last Monday. It was 4 days 3 nights trip but still seriously it is not long enough trip. I went there with my mom, sis, aunt and cousin. We stayed at Mediterranean Residence Apartment (something like that. sorry. can’t really remember the name. haha.) Actually we went there to attend Majlis Pelantikan & Angkat Sumpah along saya dekat Jakarta. But end up, saya dengan my mom je yang attend majlis pagi sabtu tu. The rest headed first to Tanah Abang. Tak sabar nak shopping katanya. Haha. 

muka bahagia flight delay. haha. boleh la pergi makan dulu.
Congratulations
& celebrations...

 After settle majlis pelantikan tu around 1 pm, lunch disediakan. Hidangan buffet.So, pilih la nak makan apa pun yang disediakan. Mostly menu dia standard lauk kat Malaysia jgk. Saya ambil nasi putih, fillet ikan dengan sos, ayam black pepper. Ada 2 pilihan air. 1 warna hijau and 1 lagi warna oren. Saya agak yang oren tu mesti fresh orange. So,saya pun ambil air warna hijau. Bajet-bajet kiwi juice la kan. Sekali xtau la apa rasa dia. Macam air timun je. Tapi memang pekat la juice dia. Lepas tu untuk dessert saya ambil es apa entah nama dia. Lupe la. Haha. After lunch baru saya dengan my mom join the rest shopping kat Tanah Abang. But along tak ikut sebab dia kena uruskan sijil ijazah dia yang tak dapat lagi. Al maklumlah esoknya dah nak bertolak ke Bandung and dari Bandung he will come back Malaysia for goods kan. So, kena la settle semua sekali petang tu jugak.

Saya dengan my mom pergi Tanah Abang naik teksi bluebird. Kalau kat Indonesia ni memang ramai suggest naik teksi ni sebab dia pakai meter. Kalau teksi lain biasanya suka menipu. So, hati-hati ye. Oh ye. Kalau di sana diorang panggil taksi bukan teksi. Hee. So, from our apartment to Tanah Abang kami naik teksi lebih kurang 30 minit kot tambang dalam 40 000 rupiah.

Bila sampai je Tanah Abang I was soooo excited la kan. Nak shopping and cari anything for my wedding macam kain etc. But bila masuk je dalam tu, I was so sad because mostly kedai dah nak tutup padahal masa tu belum pukul 4 pun lagi. Rupanya along kata memang kedai-kedai kat sana kol 4 or 5 dah tutup. Sebab diorang pagi-pagi pukul 8 or 9 dah buka. So end up I tak dapat beli apa-apa pun for my wedding. My mom ada la beli sikit-sikit. My mom kata takpe la esok pagi-pagi kita shopping kat Bandung plak. Hee. Lepas tu we went to foodcourt tingkat 8(kot) to meet up with my sis, aunt and cousin yang dah puas shopping dari pagi tu. Kitorang makan kat foodcourt tu and then terus turun bawah tunggu teksi bluebird jugak. Hee. Masa balik tu kitorang kene cas 45 000 rupiah sebab kitorang tunggu teksi at opposite side. So teksi tu kena u-turn balik. Sebab tu cas lebih sikit. Wehuu.

Pergi Tanah Abang dapat isi perut je. Wuu.
Malam lepas maghrib, along pun sampai and ajak saya teman dia ambil beg dan barang-barang dia kat umah sewa dia sebab esok pagi-pagi dah nak bertolak ke Bandung. But, before tu kitorang order makan kat restoran and beli air dekat mart bawah apartment tu. Siap ade delivery service lagi taw. Hee. Sempat jugak saya dengan along singgah kedai kek beli pudding to celebrate my sis punya birthday.

Malam tu memang kena tidur awal la sebab nak bangun awal pagi bertolak ke Bandung kan. Saya rasa memang that is the best way la sebab kat sana memang sentiasa macet(jammed). kalau awal pagi tu kurang la sikit. So, perjalanan dari Jakarta ke Bandung ambil masa dalam 3 jam lebih. Kami bertolak pukul 5.30 pagi and sampai dekat pukul 9. Along yang settle kan semua urusan dengan supir kami, Pak Andrian. Memang before ni pun, kalau apa-apa along selalu deal dengan Pak Andrian ni. Senang. Dia pun dah kenal 1 family kitorang.

to be continued.....
  

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...