27 December 2013

Jakarta-Bandung Part 2

Assalamualaikum dan hi semua,

Now proceeds to part 2 pulak. Hihi. Amaran : entri ini sangat panjang. Kalau rasa malas nak baca takpe, tak diwajibkan baca pun. Hehe. The next day, pagi-pagi lagi kitorang dah bertolak ke Bandung naik kereta sewa Pak Andrian. Since my mom dah siap-siap call hotel and bagi nama since kat Malaysia lagi, kitorang terus je menuju ke hotel. Masa tu baru pukul 9 pagi memang tak ada bilik kosong la kan sebab orang yang checkout hari ni pun belum checkout lagi. So, orang hotel suruh kitorang tinggalkan barang-barang and beg-beg dekat bilik simpanan diorang. Agak ragu-ragu la jugak kan sebab takut barang hilang. Lagipun barang along punya la banyak dengan laptop dia lagi. So, my mom suruh seal zip beg-beg tu dengan cable tie. Alhamdulillah tak ada apa-apa yang hilang. Lepas dah simpang barang tu, kitorang terus ke Pasar Baru. Yeay. Destinasi yang ditunggu-tungu. Hee.

 Oh. Kitorang menginap di Hotel Kenangan. Hotel bajet sahaja. Tapi memang sangat dekat dengan Pasar Baru. Kalau naik kereta macam jauh sikit sebab kena pusing since jalan kat situ banyak one way. Tapi jalan kaki dalam 5-10 minit je sebab kita boleh naik jejantas untuk cross landasan keretapi. Hihi. Tapi memandangkan trip kali ni ada my mom and my aunt, kami kena consider la sikit. So, kitorang pergi dengan Pak Andrian. Balik naik beca. Fuh. Memang pengalaman yang tak dapat dilupakan. Seingat saya itula 1st time saya naik beca. Padahal kat Malaysia pun ada je beca kan. Tapi mungkin susah sikit la nak jumpa. Hee.


Sampai Pasar Baru, Pak Andrian drop kitorang kat basement level 2 rasanya. Saya pun tak pasti. Tapi, masuk-masuk je memang terus nampak kedai kain. Haha. Terus saya excited. Tapi my mom kata better naik atas dulu and round sampai bawah. Terus tahap keterujaan saya menurun. Tapi kejap je la. Bila dah sampai level atas tu, nampak kasut, beg etc. teruja la balik. Haha. Dah nama pun perempuan.

To cut short, before ke sini saya memang dah buat research and survey harga kain untuk buat baju kahwin ni dekat blog-blog b2b. Ada jugak yang suggest beberapa kedai yang ok. Tapi, saya tak tahu lah kenapa masa hari tu, bila my mom masuk je kedai yang 1st tu kitorang memang terus beli. Tak survey dulu dah harga kat kedai lain. Mungkin dah rezeki orang kedai tu. Think positive. Hihi. Since saya tak tanya pun harga kain kat kedai lain, so saya tak tahu lah kain baju nikah saya ni dikira murah, mahal or berpatutan. Tapi, overall kualiti kain dia memang saya suka.

Nama kedai tu Bandung Exclusive Textile. Saya beli kain tulle warna peach 3 meter which saya isytiharkan itu adalah lace. Haha. And untuk lining dalam saya pilih prada kosong warna off white 3 meter. Saya macam ragu-ragu jugak cukup ke 3 meter untuk buat ala-ala jubah/dress? Tapi orang kedai tu kata cukup je sebab badan saya tak ada la besar sangat. Haha. Lagipun kain tu bidang 60. Ok. Untuk kain baju melayu saya pilih prada jugak tapi dia macam ada pattern sikit. Since kain tu pun bidang 60, 4 meter pun dah cukup. Setahu saya kalau nak buat baju melayu kain bidang 45 better ambil 4.5 meter. But still bergantung jugak pada saiz badan ye. Hihi. Lepas tu singgah kedai lagi satu beli border lace warna light turquoise yang ada 10 baris tu dengan harga 17 ribu rupiah. So, saya beli 1 meter je dapat la 10 meter border lace.
Yang ni kain tulle and prada for nikah.
Border lace 10 baris.
 Benda-benda lain yang saya beli, tshirt untuk sedara-mara and kawan-kawan. Harga kat situ semua standard offer 5 helai 100 ribu rupiah dalam RM 27 macam tu. Beli 10 helai percuma 1. So, kitorang borong 15 helai je dapat la percuma 1 helai. My mom, me, sempat la jugak grab kasut sorang sepasang, my sis dapat 2 pasang and my mom belikan capal sepasang untuk my dad. Total 620 ribu rupiah untuk 2nd kedai itupun selepas tawar-menawar and saya kata buat pecah telur bisnes diorang sebab baru bukak kedai. Hihi. Telekong kat sana pun murah-murah and cantik. Saya tak beli pun telekong untuk hantaran sebab masa bulan 5 hari tu my other half pergi Jakarta and beli kat sana. So, kat sini saya just beli telekong untuk my mom, my future MIL, and for my friend yang tolong saya jawabkan online test untuk saya masa before pergi Jumaat hari tu, huhu. My sis pun beli telekong untuk emak boyfriend dia. Dapat telekong cotton lace ke (lupa nama kain tu). Orang kedai tu kata yang tu design terbaru sekali dengan beg. Harga 170 ribu rupiah tapi dapat kurang 160 ribu je. Orang tu kedekut sikit la. Untuk telekong kawan saya, saya beli yang kain cotton bersulam harga 90 ribu rupiah dapat kurang 85 ribu rupiah.


Dinner @ Katrika Sari foodcourt level 2.
Ni masa dekat airport before nak check in. 
Lepas tu kitorang pergi solat dekat rooftop and makan dekat foodcourt. Petang sambung shopping lagi. This time dapat grab beg, kain pasang sulam, keychain, etc. Balik hotel naik beca dapat 35 ribu rupiah. Malam kitorang pergi makan dekat Kartika Sari. Kitorang pergi jalan kaki je dalam 5 minit dari hotel. Esok tu pukul 9 dah bertolak ke airport sebab flight pukul 11.30 pagi. Overall puas hati la jugak sebab dapat kain untuk baju nikah saya. Yeay. Hee. =) 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...